Nasza wizja

Jesteśmy pasjonatami dlatego każdy projekt jest wyjątkowy

Fundacja Na Sto skupia wokół siebie ludzi od lat związanych z kreacją, twórczością, animacją kultury oraz ludzi młodych, ambitnych z głowami pełnymi nowych pomysłów. Staramy się przełamywać stereotypy, myślimy nieszablonowo. Zadania trudne to dla nas wyzwanie. Prezesem fundacji jest Aleksander Woźniak, kompozytor, pianista, autor tekstów, oraz pasjonat twórczości ludowej. Od wielu lat działający na szeroko pojętym rynku muzycznym od kompozycji i wykonawstwa muzyki rozrywkowej aż po teatr i literaturę. Od wielu lat tworzy zespołu ludzi i kieruje nimi, motywuje do działania, zapala do tworzenia.

Blog3-1
Ludzie

Poznaj naszą grupę

Władysław Mikołajczyk - Fundator

Władysław Mikołajczyk. Góral z Beskidu Wyspowego. Pasjonat kultury ludowej, miłośnik muzyki i tańca. Zbieracz twórczości ludowej ze swojego rodzinnego i ukochanego regionu.

Aleksander Woźniak - Prezes Fundacji

Absolwent Akademii Muzycznej w Krakowie, kompozytor, producent muzyczny, wykonawca, aranżer, animator kultury.Pierwszym zespołem, który założył w roku 1991 była rockowa grupa chrześcijańska Chamal. W roku 1998 wyjechał do Warszawy i rozpoczął współpracę z grupą producencką Adama Abramka i Pawła Sota przy produkcji płyt takich artystów jak: Maryla Rodowicz, Kasia Kowalska, Beata Kozidrak, Seweryn Krajewski, czy Andrzej Piaseczny. Współpraca ta trwała do roku 2003. W tym czasie był również realizatorem dźwięku w Izabelin Studio. W roku 2003 rozpoczął współpracę z reżyserem Cezarym Domagałą przy realizacji przedstawień teatralnych Cafe Sax i Niech żyje bal – współaranżacja, kierownictwo muzyczne spektakli w Toruniu, Rzeszowie i Sosnowcu. Również w roku 2003 wraz z Andrzejem Lampertem i Sebastianem Kowolem założył zespół PIN, w którym jest kompozytorem lub współkompozytorem muzyki i autorem tekstów do większości piosenek, oraz współproducentem muzycznym. W 2010 roku powołał do życia ethno-popowy zespół Yejku, w którym jest kompozytorem i producentem muzycznym. 23.01.2012 roku ukazała się płyta Andrzeja Piasecznego To co dobre, na której znalazła się kompozycja Aleksandra Woźniaka do słów Andrzeja Piasecznego pt. Okruchy z jesieni. W 2012 roku zajął się produkcją płyty Krzysztofa Respondka Taki świat kupuję. W 2021 roku wydany został album aktorki i piosenkarki Olgi Bończyk Ślady miłości, który w większości zawiera piosenki skomponowane oraz zaaranżowane przez Aleksandra Woźniaka.

Marzena Mikołajczyk-Woźniak   -  współpracownik fundacji, wolontariusz

Absolwentka Akademii Muzycznej w Krakowie w klasie skrzypiec, oraz absolwentka Akademii Ekonomicznej w Katowicach. Muzyk, skrzypaczka, wokalistka. Członkini zespołu etno - folkowego Yejku. Nauczycielka śpiewu w zespołach folklorystycznych ZPiT Chorzów oraz ZPiT Tysiąclatki z Katowic. Koncertuje z wieloma uznanymi zespołami oraz udziela się jako muzyk sesyjny. Rodem ze Śląska, sercem z Beskidu Wyspowego skąd pochodzą przodkowie. Z powodzeniem bada i zachowuje perły kultury tamtego regionu, pasjonatka śpiewu etnicznego.

SONY DSC

Alicja Cedzidło - współpracownik fundacji

Historyk, etnograf, choreograf oraz wokalistka. Specjalistka w dziedzinie Oral History oraz polskiej tanecznej kultury ludowej. Absolwentka wydziału Historii Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Członkini zespołu Etno - folkowego Yejku. Zasiadała na ławie sędziowskiej w ogólnopolskim konkursie tańców ludowych oraz narodowych. Wraz z prowadzonymi przez siebie zespołami folklorystycznymi zdobywa liczne nagrody za swoją twórczość choreograficzną. Ma ukończony kurs kwalifikacyjny z zakresu tańca ludowego.

SONY DSC

Dominik Woźniak - wiceprezes fundacji

Student wydziału architektury Politechniki Śląskiej. Laureat pierwszej nagrody w konkursie architektonicznym na modernizację budynku JSW w Katowicach. Przewodnik w Górnośląskim Muzeum Architektury Drewnianej. Pasjonat muzyki, śpiewu i architektury. Absolwent klasy fortepianu Szkoły Muzycznej w Chorzowie.

IMG_7373 2